Tim Nagtegaal

Denemarken, zomer 2017

Denemarken, zomer 2017

Deze zomer maar weer besloten om voor de vakantie richting het noorden af te reizen. Wederom Denemarken. Verbaasde blikken van mensen om ons heen. ‘Het is toch kouder daar?’ en ‘Je gaat naar Legoland zeker?’ waren opmerkingen die we meerdere keren hoorden. Nee, kouder is het niet. Denemarken heeft in de basis een vergelijkbaar klimaat als in Nederland, alleen kunnen de zomers warmer zijn en de winters kouder door de aanvoer van de oostelijke wind uit de Oostzee en Rusland. We hebben 2 weken prima weer gehad; elke dag rond de 20 graden, regelmatig de zon en af en toe een bui. Heerlijk weer om er op uit te trekken. En nee, Legoland hebben we links laten liggen. De kinderen zijn nog te jong om daar een hele dag rond te lopen. Onze vakantiebestemming was een rustige stek in het noordwesten van Denemarken, op de grens tussen Midden- en Noord Jutland en halverwege Thisted en Holstebro.

Vakantiehuis Denemarken

Tijdens onze vakantie verbleven we in een vakantiewoning van Sol og Strand, een grote Deense verhuurmaatschappij. Denemarken staat bekend om de luxe en grote vakantiewoningen met een uitstekende prijs/ kwaliteit- verhouding. Voor 1.500 euro verblijf je tijdens het hoogseizoen 2 weken in een riant verblijf op een stuk grond van bijna 3.000 m2, midden in de natuur. De woning (gebouwd in 2003) was voorzien van alle gemakken zoals een sauna, een jacuzzi, een wasmachine, een droger en een complete keuken met vaatwasser, oven, magnetron en een grote koel- vries combinatie. De plek midden in de natuur was heerlijk; serene rust, fluitende vogels en rondhuppelende konijntjes. Je kwam niemand tegen, behalve de vuilniswagen en de schoorsteenveger die plotseling op de stoep… euhh… op het erf stond. Het nadeel voor onze kinderen was dat er in de omgeving geen andere kinderen waren. Gelukkig was er wel een schommel, een zandbak en stonden er voetbaldoeltjes op het mega gazon. En… o ja… de iPad was ook mee…

Gedurende de vakantie waren er een aantal dingen die mij in Denemarken opvielen;

 • Men heeft haast op de Deense wegen, veel mensen halen je in. Terwijl je zelf aan de maximale snelheid zit en toch de snelheidsboetes flink aan de prijs zijn. De kleinste overtreding wordt al beboet met minimaal 150 euro. Als buitenlander mag je meteen aftikken.
 • Collectieve kleedkamers in het zwembad. Iedereen staat elkaar in de blote kont aan te staren. Schijnbaar heel gebruikelijk hier. Overigens met 4 personen 36 euro aftikken voor een ochtendje zwemmen in een niet heel bijzonder zwembad was toch wel gortig.
 • IJs is duur; een softijsje van 4 euro is vrij normaal.
 • In Denemarken verbouwen de boeren graan, graan en graan.
 • Elektra is peperduur. 38 cent per kWh, 2x zo duur als in NL. Daardoor veel houtstook. Denemarken is jarenlang koploper in windenergie geweest. Daarin werd volop geïnvesteerd en de burger moest daar aan meebetalen. Onlangs blijken die investeringen veel te kostbaar en is men daar vanaf gestapt.
 • Zwerfafval is een zeldzaamheid. Dit komt niet omdat er overal prullenbakken staan; integendeel, die zijn ook een zeldzaamheid. Mensen zijn hier gewoon fatsoenlijk en netjes.
 • Op meerdere plekken zijn er openbare picknickplekken te vinden. Daar is een vuurplaats voor een BBQ en een opslag met brandhout en daarbij een losse grove zaag en een hakbijl. Omdat iedereen zich hier fatsoenlijk gedraagt, kan dat hier blijkbaar gewoon.
 • Men vertrouwt hier nog op de goedheid van de medemens omdat er langs de weg op veel plekken producten zoals honing, aardappels en andere groenten worden aangeboden. Daarbij is een spaarpotje te vinden waar een ieder geacht wordt om zijn of haar bedrag in te voldoen.
 • Aan de Deense taal is geen touw aan vast te knopen. Het lezen van de Deense taal is in grote lijnen met een beetje moeite nog wel te volgen, maar mensen horen praten lijkt veelal op onduidelijk gemompel.
 • Denen zijn vriendelijk, bescheiden en nuchter. Ze rijden bijvoorbeeld ook niet in overdreven patserbakken. Gewoon burgerlijke automobielen. Het nieuwste model SUV van Honda is hier overigens wel een trend. Elektrische auto’s zijn een zeldzaamheid. Stroom is hier peperduur en brandstof is goedkoper dan in Nederland.
 • Er wordt aardig veel gefietst in Denemarken. Toch ontbreken op veel plekken fatsoenlijke fietspaden. Mensen fietsen massaal op de weg, dus ook op de provinciale weg (80 kmh).
 • Het is toch weer even wennen als je in een land bent waar geen Euro ingevoerd is. Alle prijzen even door 7,5 delen. Gelukkig zijn de Denen niet zo gek en hebben ze lekker eigenwijs de Deense Kroon als betaalmiddel aangehouden. Ik geef ze groot gelijk.
 • Mensen houden hier wel van een biertje. In elke supermarkt zie je regelmatig karren vol met bier. Als je dan een keer zwerfafval tegenkomt, dan is het vaak een bierblikje in de berm.

Conclusie: als je op zoek bent naar een vakantiebestemming met betaalbare luxe en met groen, ruimte en rust, maar zonder massatoerisme, zonder kakkerlakken in je bed, zonder siësta en zonder elke dag snikhete temperaturen, dan is Denemarken zeker de moeite waard.

Graanvelden Denemarken